VAN AIRLINE NAAR ONLINE

GESTART IN 1973

Toen Klaas Smid in 1973 tegen zijn vader opperde dat naast de bandenzaken voor consumenten de gespecialiseerde internationale bandenhandel ook wel eens heel interessant zou kunnen zijn. Kreeg hij meteen ruim baan. Het (consumenten) bedrijf Smid Banden bleef tot in de jaren negentig voortbestaan, maar Klaas begon direct met het aankopen van gebruikte vliegtuigbanden die met nieuw gemaakte velgen werden verkocht aan de agrarische sector.

GROEI EN BLOEI

De internationale im- en export van Klaas groeide zo hard dat de voorraad banden in de tuin van het pakhuis snel groeide. De handel bloeide, de coniferen en appelbomen echter daardoor niet meer. Daarom werd een nieuw pand gezocht en toevalligerwijs wilde de Nederlandse nootjesfabrikant Duyvis graag haar conservenfabriek Wilco in het centrum van Assen verkopen. Vanaf dat moment groeide Holland Tyre in een internationaal bekende specialist op het gebied van banden voor bijzondere toepassingen.

Klaas Smid zegt over die tijd: „je werkte soms 80 uur per week. Er was nog geen mobiele telefoon, dus je stopte bij een benzinestation langs de autoweg om je orders door te bellen. Dan hadden de klanten de banden de volgende dag in huis. Zó snel, dat onze klanten blij verrast waren.”

ONZE SUCCESFORMULE

Klaas Smid: „Ik werkte als vakantiehulp al bij mijn vader en verwisselde zelf de banden als jochie. Ben dus als het ware opgegroeid tussen alle ontwikkelingen, van diagonaal tot hightech radiaal. Natuurlijk moet je gevoel hebben voor de markt, altijd streven naar de perfecte prijs/kwaliteitsverhouding, maar snoeihard werken is een uitdrukking die je vandaag de dag toch wat minder hoort. Zelfs met onze nieuwe webshop moeten we bovenop de markt zitten, van minuut tot minuut. Wie ‘op de baan is’, zoals wij dat zeggen, hoort veel, ziet veel en kan anticiperen. Die cultuur is bij Holland Tyre nooit veranderd. Wees daar waar de vraag is.”

INTERNATIONALISERING

„Een ander aspect is natuurlijk de internationalisering van de handel”, zo vervolgd Klaas Smid. „Wij waren daar al vroeg mee. Belangrijk is dat je je talen spreekt, dat geldt ook voor je gehele team, dat in ieder geval erg deskundig moet zijn m.b.t. de materie. We werkten al snel met exclusieve contracten. Daarnaast moet je je moedertaal nooit vergeten. Weten waar je vandaan komt en realistisch blijven. Doen wat je belooft. In welke taal je ook iets toezegt; maak het waar! Daar zijn we trots op.”

VAN AIRLINE NAAR ONLINE

„We zijn binnen 50 jaar van gebruikte vliegtuigbanden naar oplossingen met hightech bead-lock wielen en VF technologie in banden gegaan. We hebben ontzettend veel ontwikkelingen doorgemaakt en meegemaakt. Zonder daarbij onze spelregels te veranderen. We blijven groothandel en blijven dus loyaal aan onze vaste relaties”, zegt Klaas Smid.

Onze
Merken

Onze
Merken

Bekijk ook andere

interessante projecten