MAANLANDER: DE WESP

HOE MEET EN BEWAAK JE DE KUSTLIJN?

De beschermde duinen voor de Nederlandse kust worden continu bedreigd door afkalving door de zee. Waar eind zeventiende eeuw in Egmond aan Zee de Agneskerk stond, rolt nu de branding. In 1990 besloten Rijkswaterstaat en het Rijksinstituut voor Kust en Zee dat de Nederlandse kustlijn moest blijven zoals hij op dat moment was en afkalvingen met zandsuppleties te corrigeren. Maar hoe meet en bewaak je een kustlijn die van dag tot dag kan veranderen?

WATER EN STRAND PROFILER

Rijkswaterstaat, in samenwerking met toonaangevende instituten uit België, Engeland en Amerika besloten tot de bouw van de ‘WESP’, voluit de ‘Water En Strand Profiler’. Een veertien (!) meter hoog voertuig met een cabine bemand door één onderzoeker, die met een snelheid van 15 km/h over de zeebodem rijdt.

Met behulp van hightech meetsystemen en online verbindingen met vaste punten op de wal worden stromingen en zandverplaatsingen nauwkeurig gemeten. Echter, welke wielen monteer je onder zo’n bijzonder voertuig? Welke velgen, welk profiel, welke breedte en gaat het voertuig niet snel kantelen als je het met luchtbanden uitrust?

(Bron: https://beeldbank.rws.nl, Rijkswaterstaat)

DÉ SPECIALISTEN

Rijkswaterstaat kwamen tijdens de bouw al snel bij Holland Tyre terecht, om de specialistische kennis van atypische banden, wielen en toepassingen waarvoor ze bekend staan. Al sinds de oprichting van Holland Tyre maakt het bedrijf furore door haar kennis, oplosgerichtheid, voorraden en service.

Klaas Smid daarover: „het was geen alledaagse opdracht. We vonden het zeer prestigieus dat wij dit vraagstuk voor Rijkswaterstaat mochten oplossen. We kwamen er al snel achter dat als je lucht in de banden zou pompen, dit de stabiliteit niet ten goede zou komen. Bij de branding kan een windkracht 6 behoorlijk heftig zijn. Na diverse opties, was de oplossing: zeewater! Zeewater heeft het beste soortelijke gewicht en gedragingen voor deze toepassing. Je moet alleen wel weten hoe je dat erin krijgt.”

(Bron: https://beeldbank.rws.nl, Rijkswaterstaat)

BEROEMDHEID 

De WESP trok veel aandacht van strandwandelaars en werd een beroemdheid aan de Nederlandse kust. De WESP kreeg veel media-aandacht in landelijke kranten en in de media van de banden- en wielen branche. Ook het klantennetwerk van Holland Tyre volgde het nieuws over dit bijzondere voertuig en de rol van de specialisten daarbij. „Hoe extremer de toepassing, hoe meer onze specialisten in hun element zijn”, zegt Klaas Smid ten slotte.

Ook vandaag de dag denkt het team van Holland Tyre na over bijzondere opdrachten voor haar klanten. Als u meer wilt weten over dit specialisme of vragen heeft over een specifieke toepassing, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. We dragen graag bij aan de oplossing van uw banden- en/of wielenvraagstuk!

(Bron; https://beeldbank.rws.nl, Rijkswaterstaat)

Onze
Merken

Onze
Merken

Bekijk ook andere

interessante projecten